Når kunnskapsministeren blir det svakeste leddet…

Først vil jeg si at jeg er av den oppfatning, blåøyd vil noen kanskje si, at kunnskap, kompetanse og utdanning er veien til et bedre samfunn. Det er ikke dermed sagt at jeg mener alle trenger en bachelor-, master- eller doktorgrad for å styre samfunnet i riktig retning, men at alle er tjent med faglig påfyll fra tid til annen.

Samtidig anser jeg det slik at samfunnet ikke beveger fremover i tempoet til de raskeste, men det er de “tregeste” som bestemmer fremgangen. Denne teorien er lett overførbar til bedrifter, bransjer, samfunn, subkulturer og så videre. Så også barnehagesektoren- og det som da er skremmende er at “vårt” svakeste ledd er det mennesket som sitter på toppen og forvalter hele bransjen på politisk plan, nemlig Tonje Brenna. Nå vet også jeg at kunnskapsministeren har et helt departement i ryggen, men jeg skal uansett skyte budbringeren for dette går ikke lenger.

Dersom man blar kjapt gjennom kommentarfeltene på barnehage.no (min kilde til disse sakene) vises det allerede en tendens til lynsjestemning mot en minister valgt inn i 2021, og det med rette!

Først ut var saken om videreutdanning av barnehagelærere og en satsning på 100 millioner… noe som selvsagt er et spill for galleriet ettersom det vil ta ca. 35 år å få det nåværende antallet barnehagelærere gjennom. Men jeg skal legge vekk den saken ettersom jeg har omtalt den før: detsvartehull – Én ting jeg trodde ble tydelig i pandemien (blogg.no)

Så til den nye og fantastiske satsningen til Tonje Brenna – flere utdannede i barnehagesektoren. Det er et tiltak jeg virkelig ville applaudert, hadde premissene for det vært til stede.

Og premisset er ekstremt enkelt å formidle; VI TRENGER FLERE FOLK!!!

Under pandemien, og kanskje enda mer nå etter åpning ser vi hvor sårbare vi faktisk er. Vikarer er ikke å oppdrive og hver dag er vi én til to egenmeldinger unna totalt breakdown. Mindre enheter, som der jeg jobber, er selvsagt mer sårbare enn større, men det maler fortsatt et bilde av den virkeligheten mange av oss lever i. Den siste uken har jeg gått på jobb hver dag og bokstavelig talt krysset fingrene for høyt sykefravær i barnegruppa – og sånn skal det ikke være! Det handler ikke om mangel på empati, kjærlighet til barnegruppa eller lignende, men hvordan få dagen til å gå rundt.

Alt pedagogisk arbeid, eller forsøk på det, må kastes på båten og vi står i fullt brannvernutstyr og tømmer apparat etter apparat i et forsøk på å gi barna en så god og trygg hverdag som mulig. Men det barnet som trenger ekstra språkstimulering, sosial veiledning, trygging i lek, eller ekstra utfordringer? Snakkes, for jeg har tre bleier å skifte før jeg skal placeboplastre et imaginært skrubbsår etterfulgt av plantid! Hvem faen har tid til plantid?

Det virker som det er en oppfatning om at det å jobbe i barnehage er et kall, så hvis jeg ikke rekker planlegging i arbeidstiden tar jeg det på fritiden… HEEEELL NO! Min fritid er like hellig som alle andres. Den er forbeholdt MIN familie, og tro det eller ei er ikke barnehagebarna en del av den!

Så hva skal vi med flere utdannede når vi som er det ikke har tid til å gjøre jobben vår fra før? Vi har allerede, og dette vil jeg fremheve, mange utrolig dyktige fagarbeidere og ufaglærte i sektoren. Det vi mangler er anstendig lønn som også sørger for rekruttering og en bemanningsnorm som er mer enn forsvarlig. Vi trenger en bemanningsnorm som barna er tjent med, som tillater oss å gjøre jobben vi er satt til og som muliggjør det å ivareta det mandatet som er gitt oss – det har vi ikke per nå!

Og vi trenger en lønn som speiler viktigheten av den jobben vi faktisk gjør hver dag!

Vi kan gå opp i lønn ved å ta videreutdanning, men bare inntil et gitt antall studiepoeng og så er det stopp. Vi må gjerne ta en master, men det blir av egen lomme og vi får ingen kompensasjon i den andre enden. Vi har altså en kunnskapsminister som ønsker økt kompetanse, men som ikke viser noen form for grep for verdsette den. Og dette gjelder de med utdannelse, så hva med de uten…?

Som pedagogisk leder skal jeg ikke påstå at lønna er god, men den er i hvertfall “ålreit”, men som assistent? Så de gode assistentene forsvinner. Det samme gjelder gode vikarer. Og før noen spør… ja, jeg har vært vitne til begge deler!

Men for å tale min egen og sektorens sak igjen. Jeg Nærmer meg slutten på min bachelorgrad, og allerede tre timer inn i studiet bestemte jeg meg for at her skal jeg ikke bli – i barnehage altså. Jeg skal rett videre på en master og så er jeg gone! Det handler riktignok om mer enn lønn, men hadde forholdene ligget til rette for at jeg fikk brukt min kunnskap og kompetanse på en fornuftig måte ville jeg kanskje vurdert å bli i sektoren i større grad. Resultatet hadde kanskje blitt det samme, men nå finnes det ingen tvil!

Så kjære Tonje Brenna: Du som sitter der uten utdanning, med millionlønn og syns det er på sin plass å fortelle andre hvilken utdannelse de bør ha. Du er herved invitert til å komme å jobbe i barnehagen der jeg jobber, men jeg har noen vilkår; Du må jobbe der over litt tid slik at du etterhvert erstatter en annen (for du kan ikke komme inn i tillegg), du må si i fra deg din egen lønn og motta lønn som assistent (det du faktisk kvalifiserer til) og du må ta del i alle barnehagens oppgaver!

Send meg ditt svar som kommentar her, så tar vi resten privat. Gleder meg til å høre fra deg!

Hvordan orker du å jobbe i barnehage?

Det er et spørsmål vi som jobber i barnehage ofte må forholde oss til. Så la meg snu på det… hvordan orker du å sitte på et kontor hver dag? Hvordan orker du å glo på en pc-skjerm fem dager i uka? Hvordan orker du å ha en jobb der e-poster MÅ besvares søndag klokken 21?

Jeg kommer til å svare akkurat det samme som deg… jeg trives med det, og jeg hadde funnet hagla om jeg hadde din jobb i stedet!

Men det er ikke slik at jeg som jobber i barnehage elsker jobben min hver dag, hver uke, hele året. I blant har jeg lyst til å løfte opp en unge og slå en annen med den…men jeg gjør det jo ikke, for min personlighet takler disse situasjonene langt bedre enn jeg ville taklet ulønnet “overtid” søndag kveld.

Jeg er ikke en person som gir 110% på jobb hver dag. Jeg har faktisk en kone og to barn hjemme som bør kunne gjøre krav på en del av min energi… og det med full rett! For det er faktisk ikke slik at en arbeidsgiver bør forvente at du gir alt du har på jobb. Tross alt er det snakk om åtte av døgnets 24 timer, og man må få lov til å spare litt energi til de resterende 2/3.

Men jeg trives med å jobbe i barnehage. Jeg elsker å jobbe med barn… føle at jeg bidrar positivt i deres oppvekst, og gir de kunnskap basert på min utdanning og mine erfaringer.

Men spørsmålet i overskriften er likevel relevant, for i blant kan ikke jeg heller svare på det. Og det handler ikke om barna, men det handler om elendig politisk forvaltning av det mest dyrevare vi har. Det virker som det er en generell oppfatning at “hvem som helst” kan jobbe i barnehage. Og det er så langt fra sannheten som det er mulig å komme for det krever mye (på lik linje med andre yrker)!

Og jeg er lei… allerede før endt utdanning er jeg lei. Ikke av jobben, ikke av barna, ikke av kolleger eller av lokal barnehageledelse… men av politisk styring!

Det virker på meg som alle er enige om at det å jobbe i barnehage er et kall. Vi ville alle gjort det om det så var ulønnet, og at vi derfor tar til takke med knapper og glansbilder! Jeg er lei av å bli tatt som en selvfølgelighet som bare er der… en som må eksistere for at viktigere mennesker enn meg har et sted å stue barna sine mens de gjør en virkelig samfunnsinnsats! Jeg er dritt lei av å være en del av en profesjon som politikere tror er valgt som enkleste utvei. Jeg er lei av en kunnskapsminister (uten utdanning) som skal fortelle meg hvilken videreutdanning jeg må ta for å fungere best mulig i mitt virke!

Og aller mest er jeg lei av å bli sett på som en som gjør dette av ren godhet! For meg er dette en jobb… riktignok en jobb jeg trives med og i, men likevel en jobb! Det er noe som betaler boliglån, maten i kjøleskapet og klær til barna mine!

Og selv om jeg elsker jobben min finnes det dager der jeg tenker som Jaa9 og OnklP; “Det beste med en jobb, det er jo tross alt det å dra fra’n”.

 

Bæsj på hjernen!

Som far til en fireåring er det lett å tenke at overskriften viser til min sønn, men så er ikke tilfellet her. Jeg snakker om meg selv og det hele kulminerer i, hva jeg selv vil kalle, et ganske komisk resultat!

Som småbarnsfar og barnehageansatt får man en superkraft som samtidig er et handikap… ja, det er faktisk sånn at én og samme ting kan være begge… så la meg gi dere en innføring.

Når man skifter bleier på et daglig basis blir man etterhvert imun mot lukten samtidig som man blir småparanoid og lukter bæsj over alt. I hvertfall er det slik for meg. Nå har jeg aldri vært en person som har reagert på slike ting, men etter noen år i gamet er det enda mindre reaksjon å spore enn tidligere!
På jobb går jeg for eksempel rundt i en konstant eim av dritt uten at det faktisk stemmer, og uten at det plager meg noe videre… og så kommer jeg hjem til mere av det samme. Så var også tilfellet for en ukes tid siden.

Jeg skiftet bleie på min ettåring og trygt tilbake i stua luktet det fortsatt dritt. Som erfaren bleieskiftarbeider gikk jeg derfor gjennom de vanlige sjekkpunktene… har han bæsjet igjen? Har jeg det på klærne? Har han det på klærne og så videre… alt med negativt resultat, og jeg slo meg til ro med min overbevisning om yrkesskade på området. Og som det alltid gjør ved falsk alarm forsvinner lukten 👌 og verden er normal igjen! Panikken legger seg og den vanlige hverdagen intreffer på nytt!

Jeg vil bare understreke at dette er en sann historie!

Ca 40 minutter etter den paniske drittjakten må jeg selv besøke rommet med “WC” på døra, og umiddelbart etter ankomst ser jeg meg selv i speilet og oppdager at jeg har en brunsvart flekk på størrelse med et kronestykke litt på siden av høyre øye.
Som småbarnsfar identifiserer jeg raskt risikoen og innser det faktumet at man aldri smaker på uidentifiserte flekker for å verifisere innholder! Ei heller denne gangen, så jeg skraper på det med en negl, lukter på det og ønsket umiddelbart at jeg var koronasmittet og fri for luktesans… drittluktens opphav er ikke bare lokalisert, men den er også plassert midt i mitt eget ansikt!
Det er tydeligvis ikke nok å ha bæsj på hjernen, det må i ansiktet også 🤢 og det er her superkraften kommer inn!
Hadde dette vært for ti år siden hadde jeg trolig satt fyr på meg selv, men nå var det; “åja”, for så å tørke det bort og tenke at dusjen får vente til de håpefulle har lagt seg!

Så hvis du ikke har barn enda er det bare å glede seg. Du kommer til å få dritt på hjernen, men hvis du er heldig slipper du kanskje å få det i ansiktet (i hvertall til å begynne med)!

Lykke til 👌