Ny dag, nytt ord, ny krenkelse!

Så var det pån igjen!

Listen over ord som ikke lenger skal være lov å bruke begynner snart å bli så lang at den langt på vei begrenser det norske språket!

Sist ut er tilbakestående som ble brukt i siste episode av “Kongen befaler” på TV Norge. Og ikke som i “du (eller de) er tilbakestående”. Ikke engang for å omtale mennesker, men for å beskrive en ganske langt under middels optimal løsning på en logikk-oppgave.

Vi har altså nådd et punkt der ordet tilbakestående får enkelte til å innhalere fredagatacoen (ja, jeg vet det sendes på torsdager) med påfølgende pustebesvær… altså hva faen!

Argumentet er selvsagt, som alltid, at ordet tidligere har blitt brukt som skjellsord ovenfor en stigmatisert gruppe – nemlig prykisk utviklingshemmede.

Synonymer til ordet tilbakestående er riktignok åndssvak som jeg mener å ha hørt blitt brukt i de tidligere år innen helse og psykiatri. Meeen… synonymene innebefatter også ord som dum, barnslig og evneveik, så hvor mye skal man lese inn i det?!

Poenget er vel heller at løsningen var dum, evneveik og, med litt mere fargerikt språk, tilbakestående.

Det kan fint hende at ordet har blitt brukt nedlatende om enkeltgrupper opp gjennom historien på systemnivå. Det kan også hende enkelte bruker det som nedlatende ord ovenfor nevnte gruppe den dag i dag. Men det er jo ikke ordet, det er aldri ordet, som er problemet, men hvilket egenskap brukeren legger i det.

Dersom enkeltord skal bortfalle fra det norske språk basert på enkeltes subjektive mening bak en ytring vil vi ende opp med å måtte fjerne mye. Alle ord for både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer kan kastes på båten umiddelbart. Ord som dum, uintelligent, idiot, dust osv kan følge samme vei.

Det kan sikkert påstås at jeg flisespikker på semantiske nyanser her, men det er så mye større enn det. Lar vi dette fortsette i det uendelige vil vi ikke oppnå annet enn enorm sensur, samtidig som polarisering vil oppstå der det i utgangspunktet ikke fantes motpoler.

Jeg skal ikke henge ut skribenten av innlegget her, men for de som ønsker er det bare å skrive følgende i søkefeltet; “nettavisen kongen befaler”.

Jeg har ikke fulgt opp 100%, men jeg håper hverken Atle Antonsen eller TV Norge legger seg flate i denne saken – det er i såfall flaut!