Du skal ikke tro du er noget!

Slik lyder jantelovens første paragraf.

Med ujevne mellomrom dukker det opp en mislykket forfatter, tallentløs musiker eller en botox-stuffet kjendisstylist som hevder at det er for mye jantelov i Norge.

Jeg vil si det er for lite!

For det er nettopp mangel på respekt for nevnte lovverk som fører til at tenårings"musikere" forfatter bøker, rosabloggere blir influesere, barbiedukker blir ernæringseksperter og Mads Hansen er blitt samfunnsdebatant!

Min tolkning av janteloven er at den oppfordrer til ydmykhet (ikke noe jeg er god på) ved å poengtere fakta – Vi er ingenting, noe min nihilistiske livsfilosofi også tilsier!

Og de som skriker om janteloven er ofte de som beviser at den ikke har noe med saken å gjøre.
Når vår felegnikkende Eurovisionvinner lager rævva musikk har ikke lave salgstall og dårlige anmeldelser noe med sjalusi å gjøre.

Når Anniken Jørgensen skriver bok, får slakt og argumenterer mot toer på terningen ved å si; “jeg har lest nok bøker til å vite at dette ikke er en toer”!
Hun nevnte, så vidt jeg vet, riktignok ikke janteloven spesifikt, men det lå noe underliggende der som lignet mistenkelig!
Og uansett om det var intensjonen kan vel det regnes som i overkant arrogant?!

Og influenserne da… mange vil nok kunne påstå at min manglende respekt for nevnte “yrkesgruppe” bunner ut i sjalusi.
Jeg kan ærlig, og gladelig, innrømme at jeg gjerne skulle hatt millioninntekt på en blogg ved å fronte et eller annet produkt i ny og ne.
Jeg skulle også gjerne spredd mitt glade budskap om folks generelle mangel på kunnskap og kompetanse til hundretusener!
Men det er faktisk ikke grunnlaget for at jeg ønsker dem nord og ned!
Verden generelt er maksimalt helt middels, gjennomsnittets kunnskap ligger midt på treet, kompetanse er som oftest begrenset til noen områder – og alikevel lovpriser vi folk i starten av 20åra som tilsynelatende har eksepsjonell kunnskap og kompetanse på alle felt 🤔
Dobbeltmoralens voktere proppet fulle av restilan, silikon og botox som verbalt promoterer sunne kroppsidealer for usikre tenåringer – noe de på toppen av det hele tjener penger på slik at de kan innta større doser av det overnevnte!

Og vi som forbrukere sluker det rått, forlagene ser forfatterspirer og penger i det og unges psykiske helse er i fritt fall – er det rart? Det er faktisk ikke mulig å leve opp til en fiktiv verden skapt av andre usikre tenåringer!
Man kan ikke bassere avgjørelsene sine på “biografier” av folk som ikke har stått til konfirmasjon enda!
Du kan ikke lære å takle kjærlighetssorg av et blogginnlegg!
Din psyke er omtrent like unik som fingeravtrykket ditt og resepten for forbedring må du finne selv, ikke i boken “bare en natt til”!

Så et rungende JA til janteloven, og gjerne mere av den!

Du skal ikke tro at du er noe – og vet du hva? Det er du faen ikke heller!

#janteloven #dagensirritasjon #sjalusi #bloggere #blogg #influensere #musikere #biografi #samfunnsdebatant #altomalt #kunnskap #kompetanse