Dieselforbudet

Hei igjen!

Slå opp på førstesiden i dagens VG og årsaken til dagens tema vil bli opplagt for de fleste – dieselforbudet!

Det er svært vanskelig, om ikke umulig å stikke under en stol at noen tok rennafart og dreit på leggen da de anbefalte folk å kjøpe dieselbiler fremfor bensinbiler. Og selvom det var enkeltpersoner som stod frem med buskapet tror jeg det blir litt naivt å tenke at disse var alene om avgjørelsen.
Det som også er naivt å tenke er at utslipp, noe form for utslipp er fremmende eller nøytralt for miljøet… det være seg bensin, diesel eller biodiesel. De kan være mer eller mindre forurensende, men null utslipp hadde uansett vært bedre!
Forskningen går fremover og nye ting dukker opp… nye utfordringer, konsekvenser og hvis vi er heldige, bedre alternativer.

La meg trekke en paralell. I 1560 ble tobakksplanten importert til Frankrike som en medisinsk plante, mens det i dag vil være vanskelig å forsvare de helsefremmende sidene ved tobakk!
Så på et senere tidspunkt ble man gjort oppmerskomme på at også passiv røyking var skadelig og røykeloven ble innført (1973) som et vern mot dette. På grunn av ny kunnskap har denne loven blitt endret en rekke ganger og loven fra 2003 (innført i 2004) er den de fleste av oss kjenner til!

Personlig bruker jeg snus, og garantert altfor mye… for snus er jo tross alt bedre enn røyk! Men er det det? Ja, for lungekreft er det liten tvil… men hva med alt annet? Hva med alt av skader, sykdommer og lignende som dukker opp på sikt? Og hvem skal få skylda? De som sa at snus var bedre enn røyk visste ikke bedre på det tidspunktet de sa det!

På samme måte er det med dieselbiler… ingen har noengang påstått at det er bra eller nøytralt for miljøet. Men på daværende tidspunkt ble det ansett som bedre enn bensin. Allikevel blir det nå ramaskrik om dieselforbud fordi noen i datidens uvitenhet anbefalte det. Men ærlig talt… det er jo et midlertidig forbud på grunn av at konsentrasjonen nitrogendioksid per nå er for høy og utgjør en helserisiko. Spesielt for de med astma og andre luftveissykdommer. Vi snakker med andre ord “passiv røyking” all over again! Også da var det sutring… men hvem klager over røykeforbudet på utesteder nå?

Og btw: da jeg kjørte til jobb i dag virket det som snøen som kom i natt var et større problem enn forbudet. Seriøst folkens… lever tilbake førerkortert der dere fikk det, det kom tre millimeter!

Det at de kommer med forbud uten et godt alternativ er en helt annen sak som det kan hende jeg på et eller annet senere tidspunkt kommer tilbake til! Det er heller ikke utenkelig at MDG for sitt eget innlegg i nær fremtid!

#dieselforbud #oslo #røykeloven #snus #tobakk #nitrogendioksid #forurensing #snøioslo #bil

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg